Denkend aan Holland
Achtergronden van de componisten
Samuel Schuijer (1873-1942) is van Joodse afkomst Hij woonde in Den Haag op de Laan van Meerdervoort. In de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd waar hij overleed. Kinderen vonden het manuscript van Zomernacht Idylle in een doos met oude papieren langs de kant van de weg, klaar om opgehaald te worden door de vuilniswagen. De manuscripten bleven een paar jaar op zolder liggen tot de moeder ze uiteindelijk naar het Nederlands Muziek Instituut bracht.
Willem Pijper (1894-1947) is geboren en getogen in de idyllische omgeving van Zeist en Bunnik. In 1938 werd Pijper ingewijd in de Vrijmetselarij waarvoor hij in 1940 tempelmuziek schreef, de zes Adagio's.
Jan van Gilse (1881-1944) moest tijdens de oorlog als Joodse verzetsstrijder onderduiken bij zijn collega-componist Rudolf Escher in Oegstgeest. Hij overleed in 1944 na een kort ziekbed. Onder een valse naam, ter bescherming van de nabestaanden, is hij begraven bij het Groene Kerkje.
Compositie en componist uitgebeeld
Beeldend kunstenaar (en tevens LKO-lid) Doortje van Ginneken heeft bij de muziek en de achtergrond van hun voortbrengers een serie aquarellen gemaakt. Deze aquarellen waren te zien tijdens de concerten en een enkele is nog te koop. Men kan hen in de galerij hieronder nog eens bekijken.